Biz Kimiz?
Fen Fakültesi, ilk olarak 1975 yılında 1873 sayılı kanunla Fen ve Mühendislik Bilimleri Fakültesi adıyla kurulmuş, 1982 yılında ismi Fen-Edebiyat Fakültesi olarak değiştirilmiş, 2022 yılına kadar bu isim altında eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerine devam etmiş ve 26/07/2022 tarihli 5868 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Fen Fakültesi ismiyle yeniden yapılandırılmıştır.
Neden OMÜ-Fen Fakültesi?
Fakültemiz Ondokuz Mayıs Üniversitesi ana kampüsü olan Kurupelit Yerleşkesi içerisinde merkezi bir konumda bulunmaktadır. Mevcut konumu sayesinde öğrencilerimiz pek çok fakülte, öğrenci yemekhaneleri, kütüphane, sosyal aktivite gerçekleştirilecek alanlar ve yaşam merkezine kolaylıkla ulaşabilmektedir. Fakültemiz bünyesinde bulunan tüm bölümlerimizde, öğrencilerimizin gelecekte ihtiyaç duyacakları tüm yeterlilikleri kazandırmak için, seçkin akademik kadro, tecrübe ve bilgi birikimi mevcuttur. Fakültemizde stratejik plan çerçevesinde kalite kültürü yerleştirilmiş ve izlenebilir hâle getirilmiştir. Bu amaçla gerçekleştirilen faaliyetler neticesinde fakültemiz bünyesinde yer alan tüm bölümlerimiz (Biyoloji, Fizik, İstatistik, Kimya, Matematik, Moleküler Biyoloji ve Genetik) FEDEK tarafından akredite edilmiştir. Geleceğin bilim adamlarına eğitim-öğretim verilen Fakülte bünyesinde 2023 yılı itibariyle 59 Profesör, 15 Doçent, 17 Doktor Öğretim Üyesi, 4 Öğretim Görevlisi ve 26 Araştırma Görevlisi, deneyim ve bilgi birikimlerini 1304 öğrencinin hizmetine sunmaktadır. Ayrıca, fakültemiz bünyesinde toplam 26 idari personel fakülte işleyiş ve süreçlerine katkı sağlamaktadır. Fakülte içerisinde toplamda 36.000 m2’yi aşan bir kapalı alan içerisinde amfi, sınıf, atölye ve üretim tesisinin (Kampüs Kimya) yanı sıra eğitim ve araştırma laboratuvarları ile ofisler bulunmaktadır.
Misyon ve Vizyonumuz Nedir?
Fakültemiz, güçlü akademik alt yapısı ile sunulan temel derslerin yanı sıra farklı konulardaki çok sayıda seçmeli ders vasıtasıyla öğrencilerimizi; bilimsel bilgi ile donatarak çağın gerektirdiği donanımlara sahip, araştıran, çözümleyen, girişimci ve bilimsel düşünceyi özümsemiş başarılı bireyler olarak yetiştirmeyi hedeflemektedir. Eğitim-öğretim, bilim, teknoloji ve sanat faaliyetleriyle ulusal ve uluslararası yükseköğretim alanında öncü, tanınan ve devamlı gelişen, araştırmacı, bilim dünyasına faydalı buluş ve patent üretebilen toplumun ihtiyaçlarına cevap veren, ülkesini ve milletini seven, işini severek yapabilen bireyler yetiştirerek öncü bir fakülte olmaktır.
Programlarımız, İmkânlar ve Sundukları İş Olanakları Nelerdir?
Fen Fakültesi; Biyoloji, Fizik, İstatistik, Kimya, Matematik, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümleriyle bilimin birçok alanına nitelikli insan yetiştirmektedir. Öğretim süresi 4 yıl olan programlarımızda isteğe bağlı olarak yabancı dil hazırlık eğitimi verilmektedir. Araştırma ve geliştirmeye öncelik veren fakültemiz, öğrencilerin nitelikli mezunlar olabilmesi için her geçen gün kendini yenilemektedir. Fen Fakültesi; 4 bilgisayar laboratuvarı, 6 öğrenci laboratuvarı, 86 bilimsel araştırma laboratuvarı ile öğrencilere yalnızca teorik anlamda değil uygulama alanında da donanımlı bireyler olması için imkânlar sağlamaktadır. Öğrencilerimizin yeterli şartları yerine getirmeleri durumunda çift anadal ve yandal eğitimi alabilmeleri amacıyla fakültemizin bölümleri ve farklı fakültelerdeki bölümler arasında protokoller bulunmaktadır. Son sınıfa gelen öğrencilerimiz, gerekil şartları yerine getirmeleri hâlinde, kamu kurum, kuruluşlarında ve özel sektörde deneyim kazanmaları amacıyla Mesleki Uygulama Programına (MUP) dâhil edilmektedir. Bu amaçla bölümlerimiz ile ilgili kurumlar arasında protokoller imzalanmıştır. Ülkemiz Fen Fakülteleri arasında bir ilk olan bu uygulama ile fakültemizin tüm bölümlerinde öğrenim gören başarılı öğrenciler, kendi çalışma alanlarında mesleki deneyim imkânı bulacaklar ve bu sayede iş hayatına atılmaları kolaylaşacaktır. Fakültemizin temel amaçlarından bir tanesi ülkemizin temel bilimler alanında bilim insanı ihtiyacını karşılamaktır. Bu bağlamda, mezunlarımız yurt içi ya da yurt dışındaki çeşitli üniversitelerde yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam etmekte ve akademik kadrolarda yer almaktadır. Ayrıca, mezunlarımız; biyoteknoloji şirketleri, endüstriyel firmalar, kamu veya özel sektöre bağlı eğitim/öğretim kurumları, bankalar, iş güvenliği ile ilgili kuruluşlar, aşı üretimi ve ilaç geliştirme ile ilgili firmalar, kozmetik, deri, cam, plastik vb. sanayi kuruluşları, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, savunma sanayisi ile ilişkili kuruluşlar, Türk Standartları Enstitüsü, gıda kontrol laboratuvarları, ÇED raporu hazırlayan şirketler, sağlık kurum ve kuruluşlarında ve çok sayıda laboratuvarlarda iş imkânlarına sahiptir.
Değişim Programları ve Aktiviteler Nelerdir?
Fakültemizin Farabi, Mevlâna ve Erasmus Programı çerçevesinde öğrenci değişim anlaşmaları bulunmaktadır. Öğrencilerimiz söz konusu değişim programlarından aktif bir şekilde faydalanmakta ve edindikleri deneyimlerle uzmanlık alanlarına ilişkin bakış açılarının genişlemesine katkı sağlanmaktadır. Akademik gelişim için birçok farklı imkânı sunan Fen Fakültesi; öğrencileri sosyal, kültürel, sportif alanlarda geliştirmek için uygun ortamlar sağlamaktadır. Kış aylarında bölümler arası satranç ve dart turnuvaları, bahar aylarında ise bölümler arası futbol ve voleybol turnuvaları gibi sportif faaliyetler düzenlenmektedir. Ayrıca, üniversite bünyesinde kurulan öğrenci toplulukları mesleki, kültürel ve sosyal atmosferi destekleme noktasında önem arz etmektedir. Fakültemizden mezun olmuş ve iş tecrübesi olan mezunlarımız ile birlikte öğrencilerimizi topluluklarımızın koordinasyonuyla toplantılar düzenlemektedir. Öğrencilerimiz topluluklar bünyesinde bugüne kadar çok sayıda etkinlik ve organizasyon gerçekleştirmiştir.